fredag 21 september 2012

Nötter och smör

Det har nästan blivit en "mode trend" i LCHF-kretsar att äta blandade nötter med små tärningar av smör till som frukost. Det är Birgitta Höglund som "uppfunnit" denna maträtt!
Först var jag skeptisk... Visst; jag gillar både smör och nötter, men tillsammans, och till frukost..!! Nja... Men döm om min förvåning när jag efter mycket tvekan provade!! Det var jättegott!! Och mätt som sjutton blir jag och står mig länge! Det tar mellan 4 - 6 timmar innan jag börjar känna att jag behöver äta nåt igen efter en sån frukost - det hade jag aldrig trott!!
Det enda jag inte gillade var att de små smörtärningarna var jobbiga att skära och inte ville fördela sig jämt över nötterna, utan gärna klibbade ihop i sjok. Dessutom är jag väldigt förtjust i olika smaker/kryddor - just nu är det kanel som är favoriten - och de flesta kryddor är bra för matsmältningen och har andra bra egenskaper. Som t ex kanel: det stabiliserar blodsockret och sägs bl a bromsa Alzheimers.
Ovanstående gör att jag går lite annorlunda till väga när jag tillreder min nötfrukost, närmare bestämt så här:
INGREDIENSER till en person
1 dl blandade, valfria nötter, mandel och frön
ca 20 g smör
ev t ex kanel, vanilj, kardemumma, pepparkakskryddor...

GÖR SÅ HÄR
Rör smöret mjuk, ev med någon god krydda - prova dig fram till vilken och hur mycket. Rör ner nötblandningen. KLART!

Tips: Hasselnötter och paranötter delar jag alltid för att se om de ser fina ut! Dåliga nötter smakar pyton och kan dessutom vara giftiga (gäller främst paranötter) och åker raka vägen ner i komposten! Valnötshalvor bryter jag itu så de blir mer lagom i storlek.
Ät gärna med tesked och tugga noggrant så blir mättnaden och näringsupptaget optimalt!

En kopp té eller kaffe till gör att det blir lättare att hejda sig från att äta något mer, för i o m att volymen på denna frukost antagligen är mindre än du brukar äta, så kan du innan mättnadskänslan "kickat in" efter ca 20 minuter tro att du kommer behöva äta något mer för att stå dig till lunch, vilket jag nästan kan garantera att du inte kommer att behöva!

OBSERVERA att det ska vara naturella nötter och inte rostade och salta som tappat mycket av sin näring och innehåller alldeles för mycket salt!
GOD FRUKOST!! :D

Anneli.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att du gillar min nötfrukost, Anneli. Ätit den i stort sett varje dag sen i maj, tröttnar inte :) Har du provat med Valios smör, det är det godaste smöret, enligt min smak. Hör fler som testat kryddor på, men jag föredrar den naturella smaken. Håller mig också mätt uppåt 5-6 timmar :)
Ha det bra./ Birgitta

Anneli Sjögren sa...

Ja, det är just Valios smör jag använder!! Jag tycker liksom du att det är godaste smöret!!
Kryddor eller inte - det är en smaksak! Jag tycker att det är gott även utan, men tänker att många kryddor faktiskt är jättenyttiga och så är det ju så gott!! :D

Gustaf Segerström sa...

Wow, vilket bra tips, det ska jag spara på och testa! :-)

Gustaf på Fettdieten.se

Anneli Sjögren sa...

Va roligt att du gillar den Gustaf!! Ja, jag säger som Birgitta här ovan: jag tröttnar inte på denna frukost! Snarare är det så att jag längtar efter frukosten och det är det som får mig ur sängen!! :P