Varmrätter

Panerade Broccolibiffar

Svårt att få i ungarna grönsaker? De här fick högsta betyg av mina grabbar!
INGREDIENSER:
425 g (fryst) broccoli (Jag hade Änglamarks frysta)
2 dl blötlagda kikärtor (=1 dl/90 g torra)
1 finhackad lök
ägg
3 dl riven ost (jag hade Grevé)
2 dl + ca 3 dl/100 g mald mandel
örtsalt, lökpulver, cayennepeppar, svartpeppar, gurkmeja
smör/kokosolja att steka i

GÖR SÅ HÄR:
Låt kikärtorna ligga i blöt minst 8 timmar, men gärna längre. Skölj dem ordentligt en sista gång innan du använder dem till biffarna.
Koka broccolin al dente i saltat vatten. Häll av vattnet, lägg i kikärtorna och mixa till en slät smet med en stavmixer. Tillsätt löken, osten, äggen, 2 dl mandelmjöl och kryddorna och rör om så allt blandas ordentligt. Forma en liten biff, stek och smaka av. Tillsätt ev mer salt och/eller kryddor.
Häll mandelmjölet som är kvar på t ex en djup tallrik. Forma biffar av smeten (jag fick ut 14 st) och doppa i mandelmjölet. Stek dem gyllenbruna på medelvärme.
Att panera biffarna är inte nödvändigt, men de både ser ut och blir godare tycker jag!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

AUBERGIN- & MANDELBIFFAR.
 Stekta auberginskivor
De färdiga biffarna.

INGREDIENSER:
2 medelstora auberginer
Ca 5 dl mandelmjöl/mald mandel
ägg
1 finhackad lök
Salt och kryddor; jag tog lökpulver, cayennepeppar och örtsalt bara, men det går ju bra att variera med t ex curry, grillkrydda eller "falafel-krydda" d v s spiskummin och koriander eller nåt annat spännande som du kan hitta på!
Smör eller eko-kokosolja att steka i

GÖR SÅ HÄR:
(Skala auberginerna), skiva och stek mjuka i smör eller eko-kokosolja. Lägg dem i en bunke och mosa dem med en stavmixer. Blanda i mandelmjölet, äggen, den hackade löken och kryddorna och låt svälla en stund. Provstek en liten biff för att se om de håller ihop eller behöver kryddas mer. Om de inte håller ihop kan du ha i mer mandelmjöl eller ett ägg till. Mängderna blir ju lite olika beroende på hur stora auberginerna är.
Ja, sen är det bara att klicka ut smeten till biffar och steka på medelvärme. Servera med en sallad och t ex broccoli- eller blomkålsmos. En kall gräddfilssås blir gott till och är enkel att göra:
Krydda helt enkelt gräddfil med dina favoritkryddor (som passar till det du kryddat biffarna med). Lite tomatpurée och vitlök ingår nästan alltid i mina gräddfilssåser! 

Smaklig måltid!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 


Linsgryta Surprise

Linser... Är det inte massa kolhydrater i det?
Jo, förvisso! 48 g kolhydrater per 100 g torkade linser. Men volymen dubblas när man kokar dem så man kan säga att det är 24 g kh per 100g kokta linser.
Fortfarande alldeles för mycket tycker de flesta som har anammat LCHFs kostmodell - må vara den modifierade vegetariska varianten.
Ja, men vad göra? Quorn och Soja-produkter är inga naturliga födoämnen utan snarare tvärt om! De är extremt manipulerande! Det känns inte bra tycker jag att äta det varje dag! Linser är i alla fall en ren och naturlig produkt och proteinkälla, dessutom med viktiga mineraler och B-vitaminer.
Men med fler ingredienser kan man ändå få ner kolhydratinnehållet lite! Nu innehåller även morot och lök en del kolhydrater, men att det är helt naturlig och näringsrik mat vinner över de lite för myckna kolhydraterna för min del! Med ost, keso, smör och Creme Fraiche får vi i alla fall in mer nyttigt och mättande fett och en del proteiner och späder ut kolhydraterna lite!
INGREDIENSER till 3 - 4 portioner
3 dl gröna linser
6 dl vatten
1 msk buljongpulver
400 - 500 g passerade/krossade tomater
morot, grovriven
2 gula lökar, hackade
250 g Keso
1 liten burk (2 dl) Creme Fraiche
50 g smör
vitlöksklyftor
paprikapulver, cayennepeppar, lite gurkmeja, lökpulver och örtsalt
riven ost

GÖR SÅ HÄR
Lägg linserna i en kastrull med vatten, kryddor (ej vitlöken) och buljongpulver. Koka upp. Detta ska koka i minst 30 minuter med tätslutande lock. Efter 10 minuter lägger du löken och moroten ovanpå, fortsätter att koka, och efter ytterligare 10 minuter häller du på tomaterna och smöret. Rör om och låt koka tills linser och grönsaker är mjuka.
Rör ner Creme Fraiche och eventuellt Keso. När mina barn var små så blandade jag i keso först på tallriken så maten fick ättemperatur på en gång, men annars är det bättre att blanda i den tillsammans med Creme Fraichen och bara låta det få ett snabbt uppkok. Sist klämmer du i vitlöken, för den ska helst inte koka över huvud taget!
Idag - utan att tänka på det - så serverade jag keson bredvid trots att grabbarna är 13 och 18 år! :P
Men hur man nu än vill göra med keson... osten serverar man i alla fall bredvid! :D

PS. Varför har jag döpt linsgrytan till Surprise (överraskning)?? Jo, av 2 anledningar:
1. En linsgryta kan varieras i det oändliga, så man vet aldrig riktigt vad som finns i maten när den serveras - om man inte har lagat den själv!
2. Traditionellt sett så brukar en linsgryta vara helt vegan och snudd på fettfri - till skillnad från min!! DS.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kantarell- och ostpaj

Igår plockade vi de kanske sista kantarellerna för i år på vår tomt, och idag gjorde jag en ost- och kantarellpaj av dem.
INGREDIENSER till ca 4 port

8 stora ägg
8 dl riven god ost (jag hade lagrad Prästost)
2 dl grädde
smör att steka i och till formen
mandelmjöl till formen
salt, pepparblandning, lökpulver
massor av kantareller! Jag hade de här:
Men det hade gärna fått varit ännu mer!!!

GÖR SÅ HÄR:
Rensa kantarellerna, skär dem i bitar och stek dem - först utan fett för att koka bort vätskan, och sen med en klick smör. Krydda och salta.
Ställ svampen åt sidan och vispa ihop ägg, grädde och riven ost. Rör i kantarellerna.
Smörj en pajform och beströ den med mandelmjöl. Eller gör en pajdeg om du orkar och vill. Det gjorde inte jag...! :P
Men här får du recept på en bra LCHF-pajdeg:
3 dl mandelmjöl
½ dl sesamfrö
1 msk Fiberhusk
40 gr smör/kokosolja
1 stort ägg
1 nypa salt

GÖR SÅ HÄR:
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Pressa ut degen i en pajform och låt vila i kylen minst 30 minuter. Förgrädda 7 - 8 minuter innan fyllningen ska i.

Häll sen i fyllningen i pajformen och grädda på 180 grader i ca 30 minuter eller tills den har fin färg och har stannat helt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Quornkorv med tomat

Nu har jag gjort en ny korv-i-ugn-rätt, denna gång med Quornkorv; inte de vanliga smala korvarna utan de som är typ som Falukorv.  Det är två tjocka korvar i en förpackning.

INGREDIENSER till 3 - 4 personer
1 förpackning Quorn Middagskorv (heter den så??)
tomater i skivor (jag hade en röd och en gul)
ca 8 champinjoner
smör till formen


TOMATSÅS
500 g krossade tomater
gula lökar, finhackade
2 dl Creme Fraiche
Vitlök efter tycke och smak
Valfria kryddor. Jag hade örtsalt, svartpeppar & paprikapulver
smör att steka i

Riven ost, ca 1½ - 2 dl

GÖR SÅ HÄR
Börja med såsen: stek löken i smöret en stund tillsammans med kryddorna och vitlöken. Häll på de krossade tomaterna och låt puttra utan lock så en del av vätskan kokar bort; ca 20 - 30 minuter. Rör om då och då. Tillsätt creme fraiche och smaka av.
Medan såsen puttrar så skär du de upptinade korvarna i skivor. Varva korven med tomatskivorna i en smord ugnsfast form.


Dela champinjonerna i fjärdedelar och stek på dem lite (jag gjorde inte det och det vart i vattnigaste laget, så nästa gång kommer jag göra det!) och lägg champinjonerna i formen med korven och tomaterna.
Häll över tomatsåsen
och toppa med riven ost.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 - 30 minuter på 200 grader.

Detta blev riktigt gott!! Lite vattnigt som sagt, men kokar man ihop såsen så vattningheten försvinner och steker champinjonerna samt gärna låter maten stå och "goa till sig" en kvart eller så innan man hugger in så har man löst det "problemet"!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Middagskorv i ugn

Middagskorven från Hälsans Kök är en sojakorv som ska vara lite som vegetarianernas alternativ till Falukorv. Tanken är väl att man ska skiva och steka den.
TRÅKIGT tänkte jag och gjorde så här i stället:
INGREDIENSER till ca 3 portioner
Middagskorv från Hälsans Kök
1 tomat (jag råkade ha en gul..)
ca 1 dl riven ost
ca 1½ - 2 dl passerade tomater
1 tsk Creme Fraiche
Trocomare örtsalt, lökpulver och peppar
Smör till formen

GÖR SÅ HÄR:
Tina upp Middagskorven och skär ut kilar som går ner ungefär halva tjockleken på korven.  Skär lika många klyftor av tomaten som du har skurit ut kilar och tryck ner en tomatklyfta i varje utskuret tomrum på korven.
Häll i de passerade tomaterna i en smord ugnsfast form av lagom storlek och lägg ner den tomatfyllda korven där.
Hacka korvkilarna till småbitar och blanda med den rivna osten.
Ta en tesked av de passerade tomaterna och blanda med den där teskeden Creme Fraiche (ni trodde att jag skrivit fel när jag skrev 1 tsk, va!?! :P ). Bred detta över korven och tomatklyftorna och använd det som "klister" för att inte den rivna osten och korvhacket ska glida av. Ja, sen strör ni då över ost- och korvhacket över det hela, strör på saltet (sparsamt!!) och kryddorna och sen skjuts in i ugnen i ca 20 - 25 minuter på 200 grader!

Till detta serverade jag
BROCCOLIMOS
INGREDIENSER till ca 3 portioner
500 gr (frysta) broccolibuketter
ca 2 tsk buljongpulver
1 stor msk smör
ca 3 msk Creme Fraiche
Trocomare örtsalt, vitpeppar, lökpulver

GÖR SÅ HÄR
Koka broccolibuketterna i så lite vatten som möjligt tills de är mjuka! Kolla under tiden det kokar om du behöver fylla på vatten hellre än att ha på för mycket från början! Målet är att när de är färdiga ska nästan inget vatten vara kvar för häller man bort det häller man också bort massa näring och smak!
Häll alltså INTE bort vattnet, utan mosa in det med buljongpulvret, smöret, Creme Fraichen och kryddorna.

Ja, sen behövs det bara lite råa grönsaker också så är måltiden komplett!
Vi åt bl a upp den här till maten:
 Ekologisk morot odlad av min älskade make! :D


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Färs- och Fetaostfyllda paprikor

Det här receptet blir precis lagom till en person.

INGREDIENSER:

paprika
1 dl (lite drygt) Quorn- eller sojafärs
1 liten finhackad lök
3 msk krossade/passerade tomater
1/3-dels Fetaost i små tärningar
svartpeppar
lökpulver
paprikapulver
cayennepeppar
Trocomare örtsalt
6 skivor ost
1-1½ dl passerade tomater
smör/kokosolja att steka i

GÖR SÅ HÄR:

Skölj och dela paprikan och ta bort kärnor och hinnor. Finhacka löken och fräs den i en minut eller två innan du häller i färsen och kryddorna. Fräs ytterligare ca 5 minuter. Häll sedan i de krossade tomaterna och låt puttra i några minuter utan lock och under omrörning. Smaka av med örtsaltet. Tag av från värmen och lägg i fetaosten. Blanda ordentligt och fyll paprikahalvorna med färsen och fördela ostskivorna uppepå.
Häll de passerade tomaterna i en ugnsfast form och ställ ner de fyllda paprikahalvorna i formen. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills osten fått fin färg.
De passerade tomaterna i botten på formen blir en sås som passar väldigt bra till!
Servera med en god sallad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Man-tager-vad-man-haver-paj

I sann Kajsa Warg-anda fick fyllningen bli lite av varje av det jag hade hemma. Tur att jag gillar att improvisera! :D

"MAN-TAGER-VAD-MAN-HAVER-PAJ"

INGREDIENSER:
PAJDEG:

3 dl mandelmjöl
½ dl sesamfrö
1 msk Fiberhusk
40 gr smör/kokosolja
1 stort ägg
1 nypa salt

GÖR SÅ HÄR:
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Pressa ut degen i en pajform och låt vila i kylen minst 30 minuter. Förgrädda 7-8 minuter innan fyllningen ska i.

Självklart gör man vilken fyllning man vill och för min del blev det efter inventering i frys och kyl följande ingredienser:

ca 100 gr Quornbitar
2 finhackade lökar
ett par dl ärtor
½ påse broccolibuketter ca 200 - 250 gr
ett par msk Creme Fraiche
en skvätt grädde
ca 1½ dl Keso
3 stora ägg
ca 5 dl riven ost
Grönsaksbuljongpulver
pepparmix
lökpulver
Trocomare örtsalt
Smör att steka i

Löken och Quornbitarna stekte jag i lite smör. Ärtor och broccoli förvälldes ca 1 minut, sen hällde jag av vattnet och vände ner det i stekpannan med löken och Quornbitarna så att allvätska skulle få ånga av.
I en bunke blandade jag Keso, Creme Fraiche, det mesta av den rivna osten, kryddorna och sist äggen.

Efter att ha förgräddat pajskalet hällde jag först i allt från stekpannan och sen äggstanningen över, och så lite extra ost uppepå.
Grädda i 200 grader i ca 25 - 30 minuter. Klart!! :D

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


"Kyckling" Masala

Det här blev sååå gott!!
Receptet blir lagom till 3 - 4 personer beroende på hunger och tillbehör.

"KYCKLING" MASALA

INGREDIENSER:
En påse A La Kyckling 375 g (Hälsans Kök)
500 g krossade tomater
2 gula lökar, finhackade
ca 2½ cm färsk ingefära, finhackad
2 - 3 pressade vitlöksklyftor
2 msk Garam masala
1 tsk cayennepeppar
2½ - 3 dl Creme fraiche
1 liten burk Keso
1 msk buljongpulver
Smör/kokosolja/olja till stekning
Trocomare örtsalt och svartpeppar
En näve eller två med Cashewnötter

GÖR SÅ HÄR:
Sätt stekpannan på svag värme, ha i fettet och "kyckling"-bitarna. Lägg på ett lock och låt bitarna tina upp medan du hackar lök och ingefära. Rör om då och då.
Stek bitarna med löken + garam masala, svartpeppar och cayennepeppar tills löken blivit genomskinlig och bitarna börjat få lite färg.
Sen tillsätter du ingefäran och vitlöken och steker ca 1 minut till.
Häll på krossade tomater, creme fraiche och buljongpulver. Låt puttra under lock ca 25 - 30 minuter. Rör om då och då.
Stäng av plattan och tillsätt Keso och låt allt bli varmt men koka inte mer! Smaka av med Trocomare och ev mer av de andra kryddorna.
Sprinkla över Cashewnötter och servera med t ex en sallad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Äggstanning med körsbärstomater och dill

Detta är ursprungligen fyllningen i en paj, men nu gjorde jag bara själva äggstanningen i en ugnsfast form.
ägg
1 burk Smetana eller 2 dl Rysk yoghurt
ca 1½ dl vispgrädde
2 tsk Fiberhusk
ca 1½ kruka dill, finhackad
vitpeppar
lökpulver
Trocomare örtsalt
300-400 g körsbärstomater
smör till formen

GÖR SÅ HÄR:
Blanda ihop allt utom tomaterna. Smaka av med kryddorna.
Häll smeten i en smord form och fördela körsbärstomaterna i hela smeten.
Grädda i knappt 200 grader i ca 45 minuter. Lägg ev ett bakplåtspapper uppepå formen mot slutet om det verkar bli för bränt.

Servera med en god sallad!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



KORVGRYTA MED CHILI OCH ROSTAD MANDEL

Ca 4 port

Ca 1/3-dels 1-kilos påse med sommargrönsaker
1 stor, hackad lök
1 förpackning Hälsans Köks Sojakorv
2 dl Creme Fraiche
2 dl vispgrädde
5 dl hackade/krossade tomater
1 röd finhackad chilifrukt
salt, örtsalt, lökpulver
smör att steka i
ca 75 g strimlad mandel, lätt rostad

GÖR SÅ HÄR

Häll i grönsakerna direkt i pannan och häll på pyttelite vatten och lite salt. Koka under lock ett par minuter medan du hackar löken och chilifrukten, och slantar korven.
För att inte behöva hälla av nåt vatten (med vitaminer, mineraler och smak) tar jag av locket försiktigt och häller av kondensvattnet i diskhon. Ev får det koka lite utan lock så att vattnet kokar bort.
Lägg i en rejäl klick smör + lök, chili och korv och stek på det en liten stund innan du häller på hackade tomater, grädde och Creme Fraiche. Låt puttra under omrörning ca 5 minuter och smaka under tiden av med örtsalt och lökpulver.
Till sist strör du över den rostade mandeln.
Servera med råa grönsaker/en sallad och en skiva fröknäckebröd eller två!
För den som äter kolhydrater passar kokt ris väldigt bra till!

Anneli.



BROCCOLIGRATÄNG MED ÄDELOST
Egentligen är jag inte så förtjust i ädelost, men i lagom mängd i en maträtt så blir smakbrytningen riktigt god!! Ni som älskar ädelost kanske vill ta i lite mer, men så här gjorde jag:
INGREDIENSER:
1 kg broccolibuketter
Sås/äggstanning
500 g Creme fraiche
250 g Keso
2,5 dl grädde
2 bitar Kvibille gräddädel (el liknande)
ägg
2 tsk fiberhusk
2-4 vitlöksklyftor
1 msk buljongpulver
2 msk smulad basilika
lökpulversvartpeppar & ev lite örtsalt
ca 5-6 dl riven ost att toppa med.

Koka broccolin knappt färdig i lite saltat vatten. Låt rinna av ordentligt och lägg i en smord ugnsfast form.
Riv/mosa/smula ädelosten och blanda ihop allting till såsen/äggstanningen. Smaka av med kryddorna innan du har i äggen! Blanda ordentligt!
Häll över broccolin och toppa med riven ost.
Grädda i knappt 200 grader ca 40 minuter eller till färdig.

Anneli.

"tantistas" Rysk-Marokanska omelett
2 ägg
1 stor msk Smetana
1 rågad tsk mald Spiskummin
1 rågat krm Cayennepeppar
salt
smör att steka i
god ost att lägga ovanpå (jag hade Prästost)

Ja, sen gör man bara en omelett av alltihop!! :P Jag tyckte att det var gott med både stekta coctailtomater och lite råa grönaker till.

Anneli.

"Bacon"omelett

Jag måste börja med att erkänna att jag aldrig i hela mitt liv har smakat Bacon!
Jag är ju vegetarian av födsel och ohejdad vana!!
Men Hälsans Kök har en produkt som heter "à la Bacon" - gjord på sojaprotein och som jag antar smakar åtminstone nån stans i närheten av vanlig Bacon. Så där lite "rökig" smak. Finns i frysdisken på något så när välsorterade matbutiker.

I alla fall så vet ju ni som följer mig blogg att jag avskyr smaken av ägg, men kämpar på med att få i mig det ändå - för att jag vill äta ägg!

Den här omeletten smakade INTE ägg!! Mission accomplished!! :D
Så här gjorde jag:
Jag vispade ihop:
1 stor msk Creme Fraiche med
1 tsk mald spiskummin
lite cayennepeppar
örtsalt
lökpulver
vitlökspulver och sist i med
1 stort ägg

Brynte på ca
2 msk à la Bacon i
en klick smör och sen i med äggsmeten.

Jag tycker om att steka mina omeletter på båda sidorna och när jag vänt omeletten så täckte jag med några skivor ost(Hushållsost) och lät det smälta.

Detta serverade jag med Ekologiska Coctailtomater och färsk Basilika!

Jag blir proppmätt av en sån här portion, men vill du ha mer så är det ju busenkelt att dubbla receptet! :D

Anneli.