Godis/Snacks/kakor/bullar


Muffins med vanilj

När jag ändå var i farten och bakade bröd idag så passade jag på att experimentera lite med Cocosmjölet från Aman Prana genom att baka muffins också. Muffinsarna jag gjorde idag blev lite "torrare" än de supergoda Mandelmuffinsarna, men goda ändå!
INGREDIENSER till ca 18 muffins
1,5 dl mandel
1 dl paranötter
0,5 dl Pofiber
1 dl Cocosmjöl från Aman Prana
2 rågade tsk Fiberhusk
½ - 0,75 dl Sukrin
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
1 dl gräddmjölk
1 dl smält smör/kokosolja
3 stora ägg

GÖR SÅ HÄR
Blanda ihop alla torra ingredienser och mixa till mjöl - ev i omgångar.
Rör ihop mjölblandningen med äggen, det smälta fettet och mjölken och fördela i ca 18 muffinsformar.
Grädda i 200 grader i ca 14 - 15 minuter. Frys in det som inte går åt på ett par dagar.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Supergoda Mandelmuffins

Dessa smakar lite som en blandning av Mazariner och Mandelkubb! :D God, lite "hård" yta och ett saftigt inre!
Här är de ogräddade muffinsarna.
:D :D :D
Och här är de färdiggräddade!! :D
Här ska ni få receptet:

ANNELI'S MANDELMUFFINS, 10 STYCKEN

INGREDIENSER:
200 g mald mandel
2 rivna bittermandlar
½ - 0,75 dl Sukrin/Sötrix
1 rågad tsk Fiberhusk
1 tsk bakpulver
100 gr rumstempererat smör/kokosolja
2 stora ägg

GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla torra ingredienser och "nyp" in fettet typ som man gör med pajdeg. Vispa ihop äggen och rör ner dem i smeten.
Klicka i smeten i 10 muffinsformar och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
Förvara dem i kylskåp och frys in de som inte går åt på ett par dagar.

Perfekt fikabröd till en kopp té eller kaffe!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Mat eller godis...?

Godis eller mat...?? Avgör själva!!

Dessa små läckerbitar "uppfann" jag för några veckor sen när jag skulle vara borta en hel lång dag utan att veta om det skulle finnas något för mig att äta där jag var.
Att äta LCHF när man är vegetarian är inte alltid det lättaste och det är minsann inte alltid det finns så mycket att äta när man är borta nånstans!

Orsaken till att receptet blev som det blev var bl a att jag skulle träffa och prata med massa människor, och är det något jag "oroar" mig för i sociala sammanhang så är det att ha mat mellan tänderna!! Jag vågar inte le innan jag checkat av att tänderna ser fräscha ut! (Sån är jag...!!) :P

Kriterierna för min lilla matsäck var alltså:
*Ingenting som kan fastna mellan tänderna
*Det måste vara gott
*Det måste vara näringsrikt
*Sockerfritt

Äggulor (Ekologiska förstås!) innehåller massor med näring, och Ekologisk kallpressad kokosolja är också näringsrikt. Kakao (även det ekologiskt) innehåller både näring och antioxidanter, medan Steviasocker inte innehåller nånting man behöver...! Det tas dock inte upp av kroppen och det bidrar till den goda smaken så det fick ingå!!
Det enda som hamnar på minussidan är att det behöver förvaras kallt, men det ordnade jag genom att ha en liten kylväska med en frysklamp med mig! :D

Så här blev receptet för ca 24 stycken:

3 äggulor
½ dl smält kokosolja
2 rågade teskedar kakao
2 - 3 rågade teskedar Steviasocker (eller sukrin/sötrix)

GÖR SÅ HÄR:
Vispa äggulorna med Steviasocker och kakao. Häll i den varma kokosoljan i en fin stråle under fortsatt vispning/omrörning och fyll knäckformar med smeten.
Förvara i kylen. Hållbarheten är ca en vecka.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


LCHF-Kladdkakor


Dessa portionskladdkakor är bakade i Tupperwares hjärtformar och av nedanstående recept blir det 12 stycken. Självklart går det lika bra att göra en stor kladdkaka i en vanlig pajform eller springform med löstagbar kant!

150 gr mörk choklad, minst 70 %
200 g mald/mixad mandel
1 dl Sukrin/Sötrix
1 tsk snabbkaffepulver + 1 msk varmt vatten
1 nypa salt
1½ dl grädde
ägg
½ dl smält kokosolja

GÖR SÅ HÄR:
Smält chokladen och kokosoljan och låt svalna lite.
Mal eller mixa mandeln.
Lös upp kaffepulvret i lite varmt vatten.
Vispa äggen med sukrinet. Rör ner den smälta chokladen och kokosoljan, kaffet, grädden, saltet och mandelmjölet.
Klicka ut smeten i formarna/formen och grädda i 175 grader ca 20 minuter för hjärtformarna och ca 25 minuter för en stor form. Låt svalna innan du skär bitar eller tar ut kladdkakorna ur formarna.
OBS!! Tupperwareformarna ska bara smörjas men INTE bröas. En vanlig form däremot ska både smöras och bröas!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


VANILJKAKOR
INGREDIENSER:


2 dl mixad mandel
1 dl Pofibrer
1 msk Fiberhusk
1 tsk bakpulver
½ dl Sötrix/Sukrin
1 knivsudd Steviapulver
1 rågad tsk vaniljpulver
1 nypa salt
ägg
½ dl smält smör

GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, sen i med äggen och det smälta smöret. Rör om ordentligt och låt smeten stå i kylen ca 30 minuter för att svälla. Rulla lagom stora bollar och platta till dem till lagom tjocklek och grädda dem på 200 grader ca 10 minuter. Låt kakorna torka i eftervärmen eller på 50 grader tills de är helt torra och krispigt hårda! Vänd gärna kakorna upp-och-ner när du torkar dem!


LCHF-godis!!

Idag har vi haft Julgodistillverkning här i huset!!
2 sorters LCHF-tillåtet julgodis blev det: Ischoklad - här under de med salta jordnötter i
och är under mina "guilty pleasures" valnötter med jordnötssmör!
Till ischokladen hade jag lite mindre än dubbelt med ekologisk 70 %-ig choklad mot det ekologiska kokosfettet.
I ca hälften av formarna la jag jordnötter och i andra halvan rostade mandelflagor. Sen hällde jag bara på ischokladsmeten, och så var det klart!! :D

Valnötsgodisarna är också jättelätta att göra! Man klistrar bara ihop två valnötshalvor med en klick jordnötssmör och så är det klart!! Men eftersom det är Jul så doppade jag dem i den smälta choklad- & kokosfettsblandningen och la dem sen i knäckformar.
Egentligen skulle jag väl doppat den i ren smält choklad, men det fick bli så här denna gång!! Och fina blev de i alla fall; de ser ju alldeles blanka ut - som om de var glacerade!! :D

Anneli.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

LCHF-LUSSEKATTER
1½ dl Pofiber
1½ dl Bakerix
1½ msk Fiberhusk
1 msk Ogran Gluten Substitute
½ dl Sukrin/Sötrix
1 nypa salt
0,5 g saffran
1 tsk stött kardemumma
1 rågad tsk bakpulver
½ dl smält smör
ägg
½ dl grädde
1½ dl vatten

GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla torra ingredienser utom kardemumma och saffran.
Smält smöret, rör ner kardemumma och saffran. Blanda i äggen, grädden och vattnet. Sist i med torrvarorna. Rör om ordentligt och låt smeten svälla i ca 30 minuter.
Ja, sen är det bara att forma dem med blöta händer, vilket är lite pilligt - men det går!! Men det går lika bra att göra runda bullar vilket är lite lättare! Smaken blir ju densamma!! :D
Grädda bullarna i 200 grader tills de fått fin färg. Jag kommer inte ihåg hur lång tid det tog faktiskt, men ungefär 15 minuter eller så tror jag.
Lycka till!

Anneli.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ANNELI'S LCHF-PEPPARKAKOR.

1½ dl mandelmjöl/mixad mandel
1½ dl kokosmjöl/mixad kokos
1 msk Fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk vardera av kanel, nejlikor och ingefära
½ dl Sukrin/Sötrix
1 knivsudd Steviapulver
½ dl smält kokosolja/smör
ägg

GÖR SÅ HÄR:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt äggen och det smälta fettet och blanda om ordentligt.
Klicka ut kakor på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till dem lite.
Grädda på 200 grader i ca 10 minuter.
Tag ut plåten, vänd kakorna upp-och-ner och låt dem eftertorka på 50 grader tills de är riktigt torra. Ät och njut!! :D

Anneli.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

VANILJ- & KOKOSKAKOR
Baserat på receptet här inunder
1½ dl mandelmjöl/mixad mandel
1½ dl riven kokos (ev mixad till mjöl)
1 msk Fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 rågad tsk vaniljpulver
½ dl Sukrin/Sötrix
1 knivsudd Stevia
½ dl kokosolja/smält smör
3 ägg

GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, sen i med äggen och det smälta kokosoljan/smöret. Rör om ordentligt och klicka ut "lagom" stora högar på 2 plåtar. Smeta ut/platta till dem till valfri tjocklek och grädda dem på 200 grader ca 10 minuter. Låt kakorna torka i eftervärmen eller på 50 grader tills de är helt torra och krispigt hårda! Vänd gärna kaorna upp-och-ner när du torkar dem! Jag inbillar mig att det går fortare då...!! :P

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


SESAM- MANDEL- & KOKOSKAKOR LCHF-style

1 dl mandel, mixad till mjöl
1 dl kokos, mixad till mjöl
1 dl sesamfrö
1 msk Fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
½ dl Sukrin/Sötrix
1 knivsudd Stevia
½ dl kokosolja
3 ägg

GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Knäck i äggen och häll i kokosoljan. Rör om ordentligt och klicka ut på två bakplåtspappersklädda plåtar. Det blir ca 35 stycken.
Grädda i 200 grader ca 10 minuter. Ta ut plåten och vänd kakorna upp-och-ner tillbaka på plåten och låt dem stå kvar i eftervärmen med ugnsluckan lite öppen tills kakorna är helt torra.

Anneli.