Efterrätter

Bananplättar

Bananplättar är kanske inte riktigt LCHF, men som efterrättsplättar med lite bär och vispad grädde kan ni som inte är "hardcore-LCHF:are" säkert njuta av några med gott samvete - för goda, det blev de!!
Samtliga ingredienser utom Fiberhusken hade jag Ekologiska! :D
INGREDIENSER:
2 mogna bananer
3 stora ägg
1 dl kokosflingor
½ dl mald mandel
1 lite rågad tsk Fiberhusk
½ - 1 tsk salt
1 dl gräddmjölk
Smör/kokosolja att steka i

GÖR SÅ HÄR:
Skala och bryt bananerna i bitar och lägg i en bunke. Slå över mjölken och mixa slätt med en stavmixer (alternativt mosa bananerna med en gaffel och rör i mjölken). Blanda alla torra ingredienser och fortsätt mixa (eller vispa) banan- och mjölkblandningen medan du häller i mjölblandningen lite i taget till en slät smet. Vispa sen i äggen med en vanlig visp (om man mixar dem slår man sönder äggtrådarna och plättarna kommer inte att hålla ihop lika bra). Låt nu smeten stå och svälla i minst 10 minuter innan du steker plättarna i en medelvarm stekpanna med smör eller kokosolja. Det blev ca 25 plättar av denna sats, men gör du dem i en plättlagg kommer det att bli fler.

Smaklig måltid!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Vanlig" fast ovanligt god ostkaka

När jag ändå är inne på ostkaka så lägger jag ut mitt recept på "vanlig"  - fast glutenfri och LCHF - ostkaka. Receptet är inspirerat av Birgitta Höglunds recept. Klicka HÄR för att komma till det!
INGREDIENSER till 6 portioner
500 g Keso
4 stora ägg
2,5 dl grädde
50 g strimlad/hackad mandel
4 malda bittermandlar
3 - 5 msk Sukrin
1 nypa havssalt
1 tsk stött kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 tsk fiberhusk
smör till formen

GÖR SÅ HÄR
Ja, det är inga konstigheter! Blanda bara ihop allting ordentligt och häll i en smord ugnsform. Grädda i 200 grader ca 30 - 40 minuter och låt ostkakan stå och "goa till sig" minst 15 minuter innan du hugger in på den! :D
Gott att servera till är färska eller upptinade bär och lättvispad grädde.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Körsbärsostkaka

Ostkaka är bland det godaste jag vet! Och körsbär är också bland det godaste jag vet!
Varför inte kombinera de två tänkte jag. So be it! :D
INGREDIENSER till 6 portioner
500 g Keso
4 stora ägg
2 dl grädde
50 g strimlad/hackad mandel
4 stora malda bittermandlar
3 - 5 msk Sukrin
1 nypa havssalt
1 tsk vaniljpulver
1 rågad tsk Fiberhusk
225 g (frysta) urkärnade körsbär

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda keso, ägg och grädde med Sukrinet, vaniljpulvret, havssaltet, Fiberhusken, mandeln och den malda bittermandeln. När allt är väl blandat häller du i de (frysta) körsbären och rör om. Häll smeten i en smord ugnsfast form och se till att körsbären blir jämt fördelade över hela kakan.
Sätt in i ugnen och sänk temperaturen till 180 grader och grädda i ca 35 - 40 minuter. Min ostkaka stod inne lite för länge, men den ska vara gyllenbrun på ovansidan. Låt ostkakan få "sätta sig" minst 15 minuter innan du tar av den!
Körsbär kan du hitta i frysdisken året om på välsorterade mataffärer. De här är väldigt goda!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Efterrättspaj och kakor LCHF style

Idag har jag gjort Jordgubbspaj på nyplockade jordgubbar från egen täppa! Smuldegen som jag hade uppepå funkar också som deg till kakor - jag gjorde några av degen som blev över. Men en sak i taget, jag börjar med:
JORDGUBBSPAJ
Ca 800 g jordgubbar (eller andra bär)

SMULDEG
1 dl cocosmjöl (Anam Prana)
2 dl mandelmjöl
1 dl Sukrin
1 dl smält fett (50/50 smör och kokosolja)
1 stort ägg

Gör så här:
Blanda cocosmjöl, mandelmjöl och Sukrin i en skål. Rör ner det smälta fettet och sist ägget. Blanda ordentligt.
Häll bären i en ugnsfast form och smula degen över. Grädda i 200 grader ca 17 - 18 minuter eller tills den fått fin färg. KLAR!! :D

Och nu över till kakorna jag gjorde av lite överbliven deg:
Jag rullade degen till en rulle, la den i en plastpåse i kylen nån timme och skar sen kakor som jag gräddade i ca 8 - 9 minuter i 200 grader. De fick sen svalna på galler. KLART!! :D
MEN: Jag tyckte kakorna var på tok för söta!! Vill du göra kakor av hela satsen föreslår jag att du har mindre sukrin! Prova dig fram!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Våfflor med Vaniljyoghurt

Imorgon är det Våffeldagen och med anledning av det lägger jag ut ett recept på väldigt goda LCHF-våfflor. Till våfflorna serverade jag idag vaniljyoghurt eftersom jag inte hann tina upp några bär!
Imorgon har jag för avsikt att ha både hallon och vaniljyoghurt till mina våfflor!! :D
Vaniljyoghurten är väldigt lätt att röra ihop!! Jag tog helt enkelt bara vanlig Rysk yoghurt som jag blandade i Äkta vaniljpulver och lite Steviasocker (Sukrin/Sötrix går lika bra) i. Gör gärna vaniljyoghurten först så den får stå i kylen och "goa till sig" medan du gör våfflorna!
Våffelreceptet är en "efterapning" från Birgitta Höglunds våffelrecept, men jag gjorde om det lite som ett experiment - och tänk; jag tyckte de blev supergoda!! Jag länkar till Birgittas recept i slutet på detta inlägg, men först ska ni få receptet så som jag gjorde dem:

4 SUPERGODA LCHF-VÅFFLOR

INGREDIENSER:
½ dl Pofiber
½ dl mald mandel
2 tsk Fiberhusk
1 knapp tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk Steviasocker/Sukrin/Sötrix
ägg
1 dl grädde
1 knapp dl vatten (gärna kolsyrat)
1 rågad msk smält smör/kokosolja

GÖR SÅ HÄR:
Blanda först alla torra ingredienser. Knäck äggen och häll i dem, grädden, vattnet och det svala smälta smöret/kokosoljan. Rör ihop till en slät smet.
Smörj ett riktigt varmt våffeljärn med lite smält fett och klicka i 1/4-del av smeten. Grädda gyllenbruna och lägg gärna på galler en liten stund innan du lägger över den på en tallrik och klickar på lite vaniljyoghurt och/eller bär.

Dessa våfflor blir inte direkt frasiga, men genom att lägga dem på ett galler en liten stund så blir de åtminstone lite mindre pannkakslika i konsistensen. Men smaken är ju det viktiga, och dessa är riktigt goda!!

Birgitta ger även tipset att grädda våfflorna, lägga dem på galler och sen när de ska ätas så värmer man dem i ugnen en stund! På så sätt slipper man vänta om man är flera som ska äta! Riktigt smart tips!! :D

Klicka HÄR för att komma till Birgittas recept!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

JULOSTKAKA, stor sats. 8 - 12 portioner beroende på hunger och tillbehör.

2 X 500 g Keso
8 ägg
5 dl vispgrädde
100 g hackad/strimlad mandel
bittermandlar
1,5 dl Sukrin/Sötis/Sötrix
1-2 krm salt
2 tsk fiberhusk
2 tsk stött kardemumma
0,5 g saffran

Ja, det är bara att blanda samtliga ingredienser och hälla i en smord ugnsfast form. Grädda på knappt 200 grader i ca 50 minuter. Kolla mot slutet så det inte blir bränt på ytan. Lägg på ett bakplåtspapper vid behov. Kolla med en provsticka att ostkakan även är färdig i mitten innan du tar den ur ugnen!

Ät gärna ostkakan med tinade hallon och lättvispad grädde.

Anneli.