Ingredienser & Tips

Här kommer lite tips på ingredienser som används för att byta ut kolhydratstinna livsmedel till såna med färre dito!
Här ovan ses från vänster till höger, övre raden: (fiber-)"Husk" från Lindroos. Inköpt på hälsokostaffären. Bredvid den står exakt samma produkt, men den är inköpt i vanlig matvaruaffär och heter då "Psyllium"!
Psylliumfröskal används som bindemedel och förtjockningsmedel i mat och bröd och är också bra för att motverka förstoppning - vilket på inget sätt betyder att man blir lös i magen av den!!

På övre raden till höger står ett paket "Pofiber". Används istället för mjöl i bakverk, men har ingen sammanbindande verkan. Finns i vanliga matvaruaffärer på Glutenfritt-hyllan.

På undre raden längst till vänster står nåt som heter "Bakepro" som är ett mat- och bakprotein gjort av Vassle. Bakepro används också bl a för att ersätta mjöl i bakverk och tillför bra, lättsmälta proteiner. Inte heller detta har någon direkt sammanbindande effekt. Finns på Hälsokostaffärer.

Bredvid står nånting jag inte hunnit prova i skrivandes stund, nämligen "Bakerix", köpt från LCHF-butiken i Malmö. Detta mjöl ska man kunna använda istället för vetemjöl och det ska tydligen bli riktigt likt vanligt vitt bröd! Funkar tydligen även till kaffebrödsbullar!! Tyvärr är det svindyrt, så det är ingenting jag kommer att unna mig särskilt ofta...! Bakerix innehåller mandelmjöl, kokosmjöl och Xantangum (som är ett naturligt förtjockningsmedel).

Sist men inte minst så står det ett paket "Fibrex" längst ner till höger. Med Fibrex i degen får LCHF-brödet lite karaktär av typ fullkornsbröd/grövre bröd. Men det gör varken till eller ifrån för att få det färdiga brödet att hålla ihop...! Fibrex finns i vanliga matvaruaffärer på Glutenfritt-hyllan.
Här ovan ses Sukrin - eller Sötrix, som den heter i LCHF-butiken.

På övre raden står det Sukrinet/Sötrixen som är som strösocker, och under dem de som är malt till florsocker. Även denna produkt är väldigt dyr, så gör dig själv en tjänst genom att vänja dig av med socker i té och kaffe och annat du brukar söta!! Din plånka kommer att tacka dig!! :P Men det är en väldigt bra produkt när du trots allt vill ha lite sött till något!
Sukrin/Sötrix är en sockeralkohol från frukt och kan inte tas upp av kroppen över huvud taget!
Men en liten varning: Ge på inga villkor nånting som innehåller sockeralkoholer till djur - de tål det inte över huvud taget!! (Vet inte riktigt vad som skulle hända - bara att de inte tål det!!)

Här ovan ett tips på en bra kökskompis!
En handmixer/mixerstav/stavmixer!! :D Min gamla - som verkligen var gammal - gav upp härom sistens!! Denna har flera tillbehör och en stark motor (600 W). Me like!! :D

Anneli.