fredag 17 maj 2013

Jag drömde ett recept...

Ja, det gjorde jag faktisk! Drömde ett recept alltså! Och sen gjorde jag det också! Det blev rätt bra faktiskt! :D

AUBERGIN- & MANDELBIFFAR.
 Stekta auberginskivor
De färdiga biffarna.

INGREDIENSER:
2 medelstora auberginer
Ca 5 dl mandelmjöl/mald mandel
2 ägg
1 finhackad lök
Salt och kryddor; jag tog lökpulver, cayennepeppar och örtsalt bara, men det går ju bra att variera med t ex curry, grillkrydda eller "falafel-krydda" d v s spiskummin och koriander eller nåt annat spännande som du kan hitta på!
Smör eller eko-kokosolja att steka i

GÖR SÅ HÄR:
(Skala auberginerna), skiva och stek mjuka i smör eller eko-kokosolja. Lägg dem i en bunke och mosa dem med en stavmixer. Blanda i mandelmjölet, äggen, den hackade löken och kryddorna och låt svälla en stund. Provstek en liten biff för att se om de håller ihop eller behöver kryddas mer. Om de inte håller ihop kan du ha i mer mandelmjöl eller ett ägg till. Mängderna blir ju lite olika beroende på hur stora auberginerna är.
Ja, sen är det bara att klicka ut smeten till biffar och steka på medelvärme. Servera med en sallad och t ex broccoli- eller blomkålsmos. En kall gräddfilssås blir gott till och är enkel att göra:
Krydda helt enkelt gräddfil med dina favoritkryddor (som passar till det du kryddat biffarna med). Lite tomatpurée och vitlök ingår nästan alltid i mina gräddfilssåser! 

Smaklig måltid!!

Anneli.

6 kommentarer:

Susie sa...

Åh detta verkar jättegott. Toppenbra recept då jag ska laga mat ikväll till mig (vegetarian) och till en kompis (som äter LCHF)! :)

Anneli Sjögren sa...

Glad att jag kan ge lite inspiration!! :D

Susie sa...

Jag gjorde receptet och det blev jättejättegott! Skulle göra samma recept igen, men kommer då till butiken och de har slut på aubergine. Tänker, "hmm... man kanske kan ta zucchini istället"...

Resultatet blev inte alls lika bra. Mycket svårare att få "biffarna" att hålla ihop och fasta. Jättegott men man ska nog ha aubergine istället...

Anneli Sjögren sa...

Tack för din feedback Sussie!!
Zucchini är nog för "torrt" skulle jag tro, så det är nog bäst att hålla sig till aubergin som du ju själv konstaterade!

Anonym sa...

Men å vad lycklig jag blev när jag hittade det här receptet! Jag har i några månader ätit lchf, och det jag saknar mest av allt är alla goda veggobiffar som inte längre är okej. Nu är jag som sagt lycklig igen, för de här biffarna är SÅ GODA!!! Tillsammans med tzatziki är de helt oslagbara.
TACK TACK TACK för receptet!

Anneli Sjögren sa...

Hej Anonym!
Jag förstår inte hur jag har lyckats missa din kommentar, men här kommer ett svar sent omsider:
Tack för din kommentar! Det var verkligen roligt att få höra att du gillade dem! Kan verkligen tänka mig att Tzatziki passar bra till!