torsdag 4 oktober 2012

Linsgryta Surprise

Linser... Är det inte massa kolhydrater i det?
Jo, förvisso! 48 g kolhydrater per 100 g torkade linser. Men volymen dubblas när man kokar dem så man kan säga att det är 24 g kh per 100g kokta linser.
Fortfarande alldeles för mycket tycker de flesta som har anammat LCHFs kostmodell - må vara den modifierade vegetariska varianten.
Ja, men vad göra? Quorn och Soja-produkter är inga naturliga födoämnen utan snarare tvärt om! De är extremt manipulerande! Det känns inte bra tycker jag att äta det varje dag! Linser är i alla fall en ren och naturlig produkt och proteinkälla, dessutom med viktiga mineraler och B-vitaminer.
Men med fler ingredienser kan man ändå få ner kolhydratinnehållet lite! Nu innehåller även morot och lök en del kolhydrater, men att det är helt naturlig och näringsrik mat vinner över de lite för myckna kolhydraterna för min del! Med ost, keso, smör och Creme Fraiche får vi i alla fall in mer nyttigt och mättande fett och en del proteiner och späder ut kolhydraterna lite!
INGREDIENSER till 3 - 4 portioner
3 dl gröna linser
6 dl vatten
1 msk buljongpulver
400 - 500 g passerade/krossade tomater
1 morot, grovriven
2 gula lökar, hackade
250 g Keso
1 liten burk (2 dl) Creme Fraiche
50 g smör
2 vitlöksklyftor
paprikapulver, cayennepeppar, lite gurkmeja, lökpulver och örtsalt
riven ost

GÖR SÅ HÄR
Lägg linserna i en kastrull med vatten, kryddor (ej vitlöken) och buljongpulver. Koka upp. Detta ska koka i minst 30 minuter med tätslutande lock. Efter 10 minuter lägger du löken och moroten ovanpå, fortsätter att koka, och efter ytterligare 10 minuter häller du på tomaterna och smöret. Rör om och låt koka tills linser och grönsaker är mjuka.
Rör ner Creme Fraiche och eventuellt Keso. När mina barn var små så blandade jag i keso först på tallriken så maten fick ättemperatur på en gång, men annars är det bättre att blanda i den tillsammans med Creme Fraichen och bara låta det få ett snabbt uppkok. Sist klämmer du i vitlöken, för den ska helst inte koka över huvud taget!
Idag - utan att tänka på det - så serverade jag keson bredvid trots att grabbarna är 13 och 18 år! :P
Men hur man nu än vill göra med keson... osten serverar man i alla fall bredvid! :D

Anneli.

PS. Varför har jag döpt linsgrytan till Surprise (överraskning)?? Jo, av 2 anledningar:
1. En linsgryta kan varieras i det oändliga, så man vet aldrig riktigt vad som finns i maten när den serveras - om man inte har lagat den själv!
2. Traditionellt sett så brukar en linsgryta vara helt vegan och snudd på fettfri - till skillnad från min!! DS.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser inte så gott ut, men det låter gott!! Ost till låter verkligen som "grädde på moset"!! //NN

Anneli Sjögren sa...

Ja! OM det är!! :D Jag älskar ost!!