torsdag 14 februari 2013

söndag 10 februari 2013

Schwarzwaldtårta Surprise

Jag skrev ju i förra inlägget att jag skulle lägga ut mitt recept på Schwarzwaldtårta OM den blev bra. Nu blev den inte så himla bra som jag hade hoppats, men jag lägger ut receptet ändå så kanske nån vänlig själ kan komma med svar eller förslag på hur det kan förbättras!
 BOTTNAR:
6 äggvitor
3 dl Sukrin Melis (som florsocker)
1 liten nypa salt (tar fram sötman)
4 dl hasselnötter

GÖR SÅ HÄR:
Mal hasselnötterna på en mandelkvarn och ställ åt sidan så länge. Ta fram 3 bakplåtspapper, och med hjälp av en vanlig flat tallrik ritar man upp en cirkel på varje. Vispa äggvitorna, saltet och sukrinet till hårt skum - gärna över ett vattenbad med riktigt hett vatten! Det var min pappa, som var konditor/bagare/kock, som lärde mig det. Han sa att det går fortare att vispa då. Men det tar ändå säkert 5 minuter med elvisp.
Vänd försiktigt ner de malda hasselnötterna i de hårdvispade äggvitorna och fördela smeten på de 3 bakplåtspapperna. Bred ut smeten jämt och försiktigt.
Grädda en i taget på 150 grader i ca 12 - 14 minuter, tills de har fått lite färg.
låt svalna lite innan du försiktigt lossar den och lägger den på ett galler.

Och nu kommer det som jag undrar lite över och som jag undrar om ni kan tipsa mig om hur ni brukar göra:
När bottnarna var svala och "färdiga"(?) så var de fortfarande lite kladdiga och böjliga. Så jag ställde in dem på gallret i ugnen igen på 50 grader och ugnsluckan på glänt. Där fick de stå i flera timmar tills de var alldeles torra. Problemet var att de var också ganska hårda och inte så där spröda som jag hade velat ha dem...! Kanske hade det varit bättre om de bara hade fått torka till i rumstemperatur...? Eller kan man ha lite bakpulver i smeten...?? Skulle smeten ha bretts ut tunnare...??

Ja, ja.. Moving on..!
I ett vattenbad smälte jag 150 g fin 70 %:ig choklad, och med hjälp av en slickepott spred jag ut den smälta chokladen som en rektangel tunt på ett bakplåtspapper. Jag försökte räkna ut hur många rutor jag behövde och la till några extra ifall några skulle gå sönder och jag fick bara 3 stycken över när tårtan var klar! :D (Bara en gick sönder!)
Innan chokladen stelnat helt skär man med en vass kniv ut rutorna, ställer chokladen på ett svalt ställe för att stelna helt och sen bryter man isär alla rutorna försiktigt.
Chokladen som blev kvar ringlade jag över bottnarna. Som ni ser gjorde jag också två små bottnar till en annan liten tårta, men receptet jag skriver här är till 3 bottnar!
När jag skulle lägga ihop tårtan gick det åt 6 dl vispgrädde och 2 pkt frusna körsbär som fått tina upp i en sil så det mesta av saften inte var kvar i bären. Sen grovhackade jag körsbären.
På två av bottnarna bredde jag över vispad grädde och fördelade ett paket hackade körsbär på varje. Det är körsbären som är "the surprise" i min Schwarzwaldtårta! :P
Det här är den lilla tårtan, men jag gjorde lika på båda!

Ja, så var det bara att lägga ihop allt, lägga den tredje botten ovanpå de andra och fördela grädden över och sist lägga ut chokladfyrkanterna med uppsidan mot tårtan - de är slätare och finare på undersidan. Ja, och så siktade jag lite kakao över det hela innan jag la dit 3 hela körsbär i mitten som ni såg på första bilden.

NOTE: Eftersom tårtbottnarna var så pass hårda som de var så blev ju tårtan därefter...! Smaken var ju bra, men att jag lagt ihop den ca 2 timmar innan vi började äta av den hjälpte inte mycket... MEN: det blev lite tårta kvar som fick stå i kylen över natten. Som efterrätt efter kvällsmaten åt vi upp den och då var den mycket bättre!! Bottnarna hade mjuknat betydligt!! Så mitt råd om ni gör tårtan så som jag nu gjorde är att göra den ett dygn i förväg! 
Men om nån som läser detta blogginlägg vet varför det blev som det blev och vet vad man kan göra istället så SNÄLLA skriv en kommentar till mig och berätta!! Tyvärr kan jag inte fråga min pappa, för han har varit död i 12 år...!

Anneli.

torsdag 7 februari 2013

Snart kommer....

...mitt recept på Schwarzwaldtårta! I alla fall om den blir lyckad! :P
Jag fyller nämligen år imorgon och har bjudit mina vänner på lite kalas "i all enkelhet", och vad passar inte bättre då än en Schwarzwaldtårta LCHF style!?! Bottnarna är bakade och nu inatt(!) ska jag försöka mig på att göra såna där tunna choklad-fyrkanter till tårtan också! Sen imorgon eftermiddag lägger jag ihop tårtan, garnerar den och förstås fotar! OM den blir bra vill säga...! Så håll tummarna att allt går bra och att den blir god, så kommer det blogginlägget nån gång under helgen! :D

Vilken cliffhanger...!! ;-)

Anneli.

måndag 4 februari 2013

1:a försöket med LCHF-nudlar

Nu har jag för första gången lagat mat med nudlarna jag beställde från LCHF-Butiken.
Jag har inget exakt recept, men på ett ungefär så var det så här:
Lika delar frysta ärtor, fryst broccoli och Quornbitar (också frysta.. ;-)
Ekologiskt kokosfett
Kryddor: Cayennepeppar, gurkmeja, örtsalt, pepparmix och lökpulver
Ca 2 dl vispgrädde
1 pkt nudlar

Stek på grönsaker, Quornbitar och kryddor i kokosfettet tills de är typ färdiga. Slå på grädden och låt puttra en stund. Smaka av och är du nöjd med smaken så är det bara att låta sig väl smaka!
Easy peasy!

Recension av nudlarna: De är helt smaklösa och lite gummiaktiga i konsistensen, men goda ändå på nåt vis...! Men man ska nog tänka på att de inte innehåller någon näring utan är ren bukfylla, så det är viktigt att äta annan mer näringstät mat till!
Nudlarna låg i nån vätska som man häller av och sen sköljer man dem. De låg i små hopknutna knutar som man liksom fick dra isär innan man la dem i pannan, och redan då kände man den gummiaktiga konsistensen..! :D Men det var som sagt ändå gott på nåt vis - det viktiga är ju trots allt att man får till kryddningen!

Anneli.

fredag 1 februari 2013

Ett livstecken!

Efter nästan 3 månaders bloggfrånvaro från denna min vegetariska LCHF-blogg kommer här ännu ett inlägg! :D
Mina planer på att bli vegan går inget bra.. jag hittar inte några bra ersättningar och jag vill fortfarande vara ganska restriktiv med kolhydraterna...! Jag har minskat på mjölkprodukterna, men att sluta helt känns svårt att genomföra.

Över Jul och Nyår har jag fuskat jättemycket! Jag som varit så strikt det bara går under 3½ år på LCHF ballade totalt ur min kostmodell! Jag har ätit massor av pepparkakor, 3 lussebullar, potatisgratäng, klyftpotatis och t o m lite julgodis...! Visserligen är det ganska mycket jag INTE ätit så liiite koll har jag trots allt haft! Och mitt fuskande har haft ett pris: 3 onödiga extrakilon! :-(

Men vad jag märkt är att jag längtar tillbaka till min LCHF-veggiestyle-kostmodell! Och även om jag inte är så rädd för kolhydrater längre så vill jag ändå hålla dem på en rätt låg nivå... Ett dilemma det där, men jag jobbar på att hitta en balans och nivå som funkar!

Jag har beställt mat för 600 kronor på LCHF-butiken och paketet hämtade jag idag! :D
Det känns nästan som Julafton när det kommer ett paket! :D
Så här såg det ut när jag öppnat paketet och tagit bort allt papper som låg ovanpå.
Här har jag lagt upp alla grejerna på mitt köksbord. Från vänster till höger har vi: örtsalt, pepparkaksmix (jag äääälskar pepparkakor!!), nötmix, paranötter, vaniljpulver, kokosolja, kakao, buljongtärningar och tacokrydda. I mitten ligger 5 paket kolhydratfria nudlar. Dem är jag jättenyfiken på!!
När kära maken och jag jämförde priser på sånt vi vanligtvis brukar köpa i mataffärer här hemma mot de från LCHF Butiken så var det mesta dyrare från LCHF Butiken! :-( Och då har jag inte ens räknat med fraktavgiften på 59 kr...!! Synd att de inte är billigare kan jag tycka, för jag lär inte handla därifrån igen i första taget...! Kanske möjligtvis sånt som jag inte kan få tag på i vanliga affärer..!

Av nötterna gjorde jag nötblandning tillsammans med de nötter jag redan hade hemma. Det blev nästan 2,5 kilo! Jag äter fortfarande nötblandning med smör och kanel till frukost (receptet finns under fliken Frukost & tillbehör). Jag tycker fortfarande att det är sååå himla gott! Det verkar som att jag aldrig tröttnar på det! :D
1 dl nötter väger ca 70 g så 2,5 kilo kommer alltså att räcka till sisådär 35 frukostar om jag har räknat rätt! :D Sweet!

Anneli.

fredag 9 november 2012

Förändringens vindar...

Nu var det länge sen jag skrev nåt här, och detta blogginlägg kommer inte att bli som vanligt. Idag lägger jag inte ut ett endaste recept!! Nä, istället lägger jag ut en länk längst ner till ett av de bästa blogginläggen jag läst om LCHF; från bloggen SmartaMaten.

Orsaken till min bloggtystnad var jag inne och nosade på i mitt förra blogginlägg.. Jag har mer och mer struntat i hur mycket kolhydrater maten innehåller - prio ett har blivit att det jag äter är "ren" mat, d v s så lite manipulerad som möjligt! Av den anledningen har jag ätit mycket bönor och linser på sista tiden och jag tycker inte att de recepten jag lagat riktigt platsar här...!
På sistone har ännu en sak inträffat som gör att jag rör mig ännu mer bort ifrån LCHF, nämligen en föreläsning av en Amerikansk kille som är Vegan och som berättar om de ofta fruktansvärda förhållanden som råder i djurhållningen och hur mycket total överdjävlig grymhet som djuren utsätts för - allt för att människor ska få billig mat!

Men vad rör det en vegetarian kanske du undrar. Jo, så länge man använder mjölkprodukter och ägg så bidrar man till att oönskade tjurkalvar dödas, att tuppkycklingar slängs levande ner i kvarnar för att malas och andra vidrigheter! Jag vill inte ens tänka på det!!! :-(

Så: en vegetarian som helst inte vill äta manipulerad mat som Quorn- och sojaprodukter, och nu helt plötsligt inte vill äta ägg eller mjölkprodukter längre... ja, då blir det helt omöjligt att äta enligt LCHF!!

Men, having said that så kommer jag inte att förändra mitt kosthåll helt över natt! Det är tillräckligt många förändringar i mitt liv som det är just nu ändå!! Men peu om peu kommer jag att minimera mjölkprodukterna och ägganvändningen - så är det bara!!
Nåt jag inte vill dock är att börja med spannmålsprodukter och socker igen! Och jag kommer även fortsättningsvis att snåla på kolhydraterna så gott det går! Fettet lär jag nog dra ner på en aning i och med att jag äter mer kolhydrater, men fettskrämd vill jag aldrig mer bli!!

Med anledning av allt det nya i min kostmodell har jag startat en ny blogg: http://anneli-in-da-greenhouse.blogspot.com kolla gärna in den också! Där kommer jag att lägga ut lite recept då och då, men också skriva mycket om hälsa och skönhet!
Den här bloggen kommer att ligga kvar, och i mån av ork och tid kommer jag nog att lägga ut lite ännu opublicerade recept som passar denna blogg!

Ok. Här kommer den utlovade länken till LCHF-inlägget på SmartaMaten och även länken till föreläsningen om köttindustrin. Se och lyssna till den om ni törs....!

Anneli.

torsdag 4 oktober 2012

Linsgryta Surprise

Linser... Är det inte massa kolhydrater i det?
Jo, förvisso! 48 g kolhydrater per 100 g torkade linser. Men volymen dubblas när man kokar dem så man kan säga att det är 24 g kh per 100g kokta linser.
Fortfarande alldeles för mycket tycker de flesta som har anammat LCHFs kostmodell - må vara den modifierade vegetariska varianten.
Ja, men vad göra? Quorn och Soja-produkter är inga naturliga födoämnen utan snarare tvärt om! De är extremt manipulerande! Det känns inte bra tycker jag att äta det varje dag! Linser är i alla fall en ren och naturlig produkt och proteinkälla, dessutom med viktiga mineraler och B-vitaminer.
Men med fler ingredienser kan man ändå få ner kolhydratinnehållet lite! Nu innehåller även morot och lök en del kolhydrater, men att det är helt naturlig och näringsrik mat vinner över de lite för myckna kolhydraterna för min del! Med ost, keso, smör och Creme Fraiche får vi i alla fall in mer nyttigt och mättande fett och en del proteiner och späder ut kolhydraterna lite!
INGREDIENSER till 3 - 4 portioner
3 dl gröna linser
6 dl vatten
1 msk buljongpulver
400 - 500 g passerade/krossade tomater
1 morot, grovriven
2 gula lökar, hackade
250 g Keso
1 liten burk (2 dl) Creme Fraiche
50 g smör
2 vitlöksklyftor
paprikapulver, cayennepeppar, lite gurkmeja, lökpulver och örtsalt
riven ost

GÖR SÅ HÄR
Lägg linserna i en kastrull med vatten, kryddor (ej vitlöken) och buljongpulver. Koka upp. Detta ska koka i minst 30 minuter med tätslutande lock. Efter 10 minuter lägger du löken och moroten ovanpå, fortsätter att koka, och efter ytterligare 10 minuter häller du på tomaterna och smöret. Rör om och låt koka tills linser och grönsaker är mjuka.
Rör ner Creme Fraiche och eventuellt Keso. När mina barn var små så blandade jag i keso först på tallriken så maten fick ättemperatur på en gång, men annars är det bättre att blanda i den tillsammans med Creme Fraichen och bara låta det få ett snabbt uppkok. Sist klämmer du i vitlöken, för den ska helst inte koka över huvud taget!
Idag - utan att tänka på det - så serverade jag keson bredvid trots att grabbarna är 13 och 18 år! :P
Men hur man nu än vill göra med keson... osten serverar man i alla fall bredvid! :D

Anneli.

PS. Varför har jag döpt linsgrytan till Surprise (överraskning)?? Jo, av 2 anledningar:
1. En linsgryta kan varieras i det oändliga, så man vet aldrig riktigt vad som finns i maten när den serveras - om man inte har lagat den själv!
2. Traditionellt sett så brukar en linsgryta vara helt vegan och snudd på fettfri - till skillnad från min!! DS.