söndag 24 juni 2012

Äta svinmålla?!?

I våran trädgård växer inte bara sånt som min kära make odlar... det trivs en del ogräs också!!
Men vad är egentligen ogräs? O-gräs...! O-gräs...! Inte gräs...! Så långt är jag med. Men finns det ingen nytta med ogräs? Jo! Det gör det visst det!! Många av dem går inte bara att äta - de är proppfulla med nyttigheter också!! Svinmålla är ett sånt exempel!
Detta var vad min man kom in med efter att ha rensat mellan morotsraderna!
Svinmålla alltså!

I Indien ses inte svinmålla som ett ogräs! Nä, där äts det av både människor och djur! Med det i minnet började jag repa av bladen på den sköljda mållan.
Ganska precis 1 liter blad vart det! :D
Detta beslöt jag att stuva "Indian style"! Så här:

STUVAD SVINMÅLLA, INDIAN STYLE

1 liter blad från svinmålla (spenat funkar också)
1 finhackad lök
ca 50 g smör/kokosolja (50/50)
ca 1½ msk Garam Masala (Indisk kryddblandning)
1 msk lökpulver
Trocomare örtsalt
3 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR:

Smält fettet i en vid, tjockbottnad kastrull. Strö i Garam Masala och fräs detta tillsammans med löken i några minuter. Häll sen i mållan och fräs 5-10 minuter till. Häll på grädden och lökpulvret och låt puttra utan lock ca 10 minuter under omrörning. Smaka av med örtsaltet. KLART! Och riktigt gott!! Mmmm...!!

Till detta serverade jag:
stekt aubergin, stekta färska champinjoner och nåt som kallas "Basilikapuckar".
De finns i frysdisken på välsorterade mataffärer.

Anneli.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Är "puckarna" goda? Vi äter deras sojafärsväldigt mycket, men har ej testat dessa än.

Anneli Sjögren sa...

De är Okay...!! Inte otäcka på nåt vis, men jag kan tänka mig godare...!! Men nåt protein ska man ju ha...!! :P

Anna sa...

Jag tycker om puckarna, har ofta kalla i kylskåpet och tar en då och då att småäta på ;)

Anneli Sjögren sa...

Hej Anna! Kul att du lämnade en kommentar!!
Jo då vars... Puckarna är faktiskt goda - om man inte äter dem för ofta! I alla fall jag tröttnar väldigt fort på dem!

Anonym sa...

Se upp den har väldigt mycket oxalsyra!

http://oxalicacidinfo.com/

Vänlig hälsning!

Anneli Sjögren sa...

Hej Anonym, och tack för info!
När man som jag tillagar svinmålla med mjölk/grädde som neutraliserar syran så tror jag inte att påverkan är något att oroa sig för!