torsdag 23 maj 2013

Hummus

Hummus är jättegott till massor av olika maträtter! Det innehåller ju en del kolhydrater, men är man inte så känslig/orolig för det så kan man nog äta lite ibland!

INGREDIENSER:
3 dl kikärtor Blötlägges i rikligt med vatten minst 8 timmar (eller 6 dl färdigkokta)
1 lök, skivad
½ - 1 grönsaksbuljongtärning
4 - 5 msk Tahin (sesampasta)
2 msk sesamolja
2 - 3 vitlöksklyftor
1 näve persilja
örtsalt, cayennepeppar, lökpulver

GÖR SÅ HÄR:
Koka de blötlagda kikärtorna i så mycket vatten att det täcker dem. Koka först i ca 10 minuter och häll sen av det + ev skal och skum som kan bildas. Detta gör man för att minimera risken för gaser i magen.
Koka sen kikärtorna i nytt vatten med (den halva) buljongtärningen. Skumma vid behov. Hur länge de behöver koka beror lite på hur gamla de är. Ju äldre de är desto längre behöver de koka! Men räkna med minst en timme! När man uppskattar resterande koktid till ca en halvtimme låter man den skivade löken koka med tills allt är genommjukt.
Häll av kokvattnet men spar det! Du kommer behöva ca 2 dl (beroende på vilken konsistens du vill ha) när du mixar alltihop.
I grytan med kikärtor och lök häller du ner resten av ingredienserna och sen mixar du det till en slät smet med en stavmixer, alternativt häll alltihop i en matberedare och kör den tills allt är slätt. Häll i mer av kokvattnet om det behövs och smaka av med salt och kryddor. KLART!

Jag serverade min Hummus till en sallad och stekt Halloumiost.

Anneli.

Inga kommentarer: