lördag 29 september 2012

Kantarell- och ostpaj

Igår plockade vi de kanske sista kantarellerna för i år på vår tomt, och idag gjorde jag en ost- och kantarellpaj av dem.
INGREDIENSER till ca 4 port

8 stora ägg
8 dl riven god ost (jag hade lagrad Prästost)
2 dl grädde
smör att steka i och till formen
mandelmjöl till formen
salt, pepparblandning, lökpulver
massor av kantareller! Jag hade de här:
Men det hade gärna fått varit ännu mer!!!

GÖR SÅ HÄR:
Rensa kantarellerna, skär dem i bitar och stek dem - först utan fett för att koka bort vätskan, och sen med en klick smör. Krydda och salta.
Ställ svampen åt sidan och vispa ihop ägg, grädde och riven ost. Rör i kantarellerna.
Smörj en pajform och beströ den med mandelmjöl. Eller gör en pajdeg om du orkar och vill. Det gjorde inte jag...! :P
Men här får du recept på en bra LCHF-pajdeg:
3 dl mandelmjöl
½ dl sesamfrö
1 msk Fiberhusk
40 gr smör/kokosolja
1 stort ägg
1 nypa salt

GÖR SÅ HÄR:
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Pressa ut degen i en pajform och låt vila i kylen minst 30 minuter. Förgrädda 7 - 8 minuter innan fyllningen ska i.

Häll sen i fyllningen i pajformen och grädda på 180 grader i ca 30 minuter eller tills den har fin färg och har stannat helt.

Anneli.

onsdag 26 september 2012

Quornkorv med tomat

Nu har jag gjort en ny korv-i-ugn-rätt, denna gång med Quornkorv; inte de vanliga smala korvarna utan de som är typ som Falukorv.  Det är två tjocka korvar i en förpackning.

INGREDIENSER till 3 - 4 personer
1 förpackning Quorn Middagskorv (heter den så??)
2 tomater i skivor (jag hade en röd och en gul)
ca 8 champinjoner
smör till formen


TOMATSÅS
500 g krossade tomater
2 gula lökar, finhackade
2 dl Creme Fraiche
Vitlök efter tycke och smak
Valfria kryddor. Jag hade örtsalt, svartpeppar & paprikapulver
smör att steka i

Riven ost, ca 1½ - 2 dl

GÖR SÅ HÄR
Börja med såsen: stek löken i smöret en stund tillsammans med kryddorna och vitlöken. Häll på de krossade tomaterna och låt puttra utan lock så en del av vätskan kokar bort; ca 20 - 30 minuter. Rör om då och då. Tillsätt creme fraiche och smaka av.
Medan såsen puttrar så skär du de upptinade korvarna i skivor. Varva korven med tomatskivorna i en smord ugnsfast form.


Dela champinjonerna i fjärdedelar och stek på dem lite (jag gjorde inte det och det vart i vattnigaste laget, så nästa gång kommer jag göra det!) och lägg champinjonerna i formen med korven och tomaterna.
Häll över tomatsåsen
och toppa med riven ost.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 - 30 minuter på 200 grader.

Detta blev riktigt gott!! Lite vattnigt som sagt, men kokar man ihop såsen så vattningheten försvinner och steker champinjonerna samt gärna låter maten stå och "goa till sig" en kvart eller så innan man hugger in så har man löst det "problemet"!

Anneli.

fredag 21 september 2012

Nötter och smör

Det har nästan blivit en "mode trend" i LCHF-kretsar att äta blandade nötter med små tärningar av smör till som frukost. Det är Birgitta Höglund som "uppfunnit" denna maträtt!
Först var jag skeptisk... Visst; jag gillar både smör och nötter, men tillsammans, och till frukost..!! Nja... Men döm om min förvåning när jag efter mycket tvekan provade!! Det var jättegott!! Och mätt som sjutton blir jag och står mig länge! Det tar mellan 4 - 6 timmar innan jag börjar känna att jag behöver äta nåt igen efter en sån frukost - det hade jag aldrig trott!!
Det enda jag inte gillade var att de små smörtärningarna var jobbiga att skära och inte ville fördela sig jämt över nötterna, utan gärna klibbade ihop i sjok. Dessutom är jag väldigt förtjust i olika smaker/kryddor - just nu är det kanel som är favoriten - och de flesta kryddor är bra för matsmältningen och har andra bra egenskaper. Som t ex kanel: det stabiliserar blodsockret och sägs bl a bromsa Alzheimers.
Ovanstående gör att jag går lite annorlunda till väga när jag tillreder min nötfrukost, närmare bestämt så här:
INGREDIENSER till en person
1 dl blandade, valfria nötter, mandel och frön
ca 20 g smör
ev t ex kanel, vanilj, kardemumma, pepparkakskryddor...

GÖR SÅ HÄR
Rör smöret mjuk, ev med någon god krydda - prova dig fram till vilken och hur mycket. Rör ner nötblandningen. KLART!

Tips: Hasselnötter och paranötter delar jag alltid för att se om de ser fina ut! Dåliga nötter smakar pyton och kan dessutom vara giftiga (gäller främst paranötter) och åker raka vägen ner i komposten! Valnötshalvor bryter jag itu så de blir mer lagom i storlek.
Ät gärna med tesked och tugga noggrant så blir mättnaden och näringsupptaget optimalt!

En kopp té eller kaffe till gör att det blir lättare att hejda sig från att äta något mer, för i o m att volymen på denna frukost antagligen är mindre än du brukar äta, så kan du innan mättnadskänslan "kickat in" efter ca 20 minuter tro att du kommer behöva äta något mer för att stå dig till lunch, vilket jag nästan kan garantera att du inte kommer att behöva!

OBSERVERA att det ska vara naturella nötter och inte rostade och salta som tappat mycket av sin näring och innehåller alldeles för mycket salt!
GOD FRUKOST!! :D

Anneli.

onsdag 19 september 2012

Brödet som mättar hunger

Som titeln avslöjar så älskar jag boken Mio min Mio av Astrid Lindgren! Jag har nog läst den 16 - 17 gånger!
Brödet som jag bakade idag var verkligen mättande så jag tyckte att titeln passade!
INGREDIENSER till en plåt/24 bitar
1 dl Fibrex
1 dl linfrö
1,5 dl Pofiber
1,5 dl paranötter
2 dl mandel
1 rågad tsk bakpulver
1 knapp tsk salt
8 ägg
2 dl vatten
1 msk (kokos)olja
ev 1 rågad tsk brödkryddor

GÖR SÅ HÄR
Blanda alla torra ingredienserna och mixa dem till mjöl - ev i omgångar beroende på vad din mixer klarar.
Vispa ihop äggen i en skål och vispa in vattnet och oljan. Rör sen i nötmjölsblandningen och blanda om ordentligt. Häll ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och bred ut till önskad storlek.
Eftersom jag ville kunna skära varje bit i två halvor bredde jag inte ut smeten över riktig hela plåten. Grädda i 180 grader i ca 20 - 25 minuter och låt sen svalna på galler under bakduk.
Skär brödet i lagom stora fyrkanter (jag skar 24 bitar av mitt bröd) och dela ev varje bit i två halvor. Frys in det som inte går åt på ett par dagar.
 Innan gräddningen.
 Efter gräddningen.
Skuret i bitar.

Anneli.

tisdag 18 september 2012

Middagskorv i ugn

Middagskorven från Hälsans Kök är en sojakorv som ska vara lite som vegetarianernas alternativ till Falukorv. Tanken är väl att man ska skiva och steka den.
TRÅKIGT tänkte jag och gjorde så här i stället:
INGREDIENSER till ca 3 portioner
1 Middagskorv från Hälsans Kök
1 tomat (jag råkade ha en gul..)
ca 1 dl riven ost
ca 1½ - 2 dl passerade tomater
1 tsk Creme Fraiche
Trocomare örtsalt, lökpulver och peppar
Smör till formen

GÖR SÅ HÄR:
Tina upp Middagskorven och skär ut kilar som går ner ungefär halva tjockleken på korven.  Skär lika många klyftor av tomaten som du har skurit ut kilar och tryck ner en tomatklyfta i varje utskuret tomrum på korven.
Häll i de passerade tomaterna i en smord ugnsfast form av lagom storlek och lägg ner den tomatfyllda korven där.
Hacka korvkilarna till småbitar och blanda med den rivna osten.
Ta en tesked av de passerade tomaterna och blanda med den där teskeden Creme Fraiche (ni trodde att jag skrivit fel när jag skrev 1 tsk, va!?! :P ). Bred detta över korven och tomatklyftorna och använd det som "klister" för att inte den rivna osten och korvhacket ska glida av. Ja, sen strör ni då över ost- och korvhacket över det hela, strör på saltet (sparsamt!!) och kryddorna och sen skjuts in i ugnen i ca 20 - 25 minuter på 200 grader!

Till detta serverade jag
BROCCOLIMOS
INGREDIENSER till ca 3 portioner
500 gr (frysta) broccolibuketter
ca 2 tsk buljongpulver
1 stor msk smör
ca 3 msk Creme Fraiche
Trocomare örtsalt, vitpeppar, lökpulver

GÖR SÅ HÄR
Koka broccolibuketterna i så lite vatten som möjligt tills de är mjuka! Kolla under tiden det kokar om du behöver fylla på vatten hellre än att ha på för mycket från början! Målet är att när de är färdiga ska nästan inget vatten vara kvar för häller man bort det häller man också bort massa näring och smak!
Häll alltså INTE bort vattnet, utan mosa in det med buljongpulvret, smöret, Creme Fraichen och kryddorna.

Ja, sen behövs det bara lite råa grönsaker också så är måltiden komplett!
Vi åt bl a upp den här till maten:
 Ekologisk morot odlad av min älskade make! :D

Anneli.

lördag 15 september 2012

"Vanlig" fast ovanligt god ostkaka

När jag ändå är inne på ostkaka så lägger jag ut mitt recept på "vanlig"  - fast glutenfri och LCHF - ostkaka. Receptet är inspirerat av Birgitta Höglunds recept. Klicka HÄR för att komma till det!
INGREDIENSER till 6 portioner
500 g Keso
4 stora ägg
2,5 dl grädde
50 g strimlad/hackad mandel
4 malda bittermandlar
3 - 5 msk Sukrin
1 nypa havssalt
1 tsk stött kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 tsk fiberhusk
smör till formen

GÖR SÅ HÄR
Ja, det är inga konstigheter! Blanda bara ihop allting ordentligt och häll i en smord ugnsform. Grädda i 200 grader ca 30 - 40 minuter och låt ostkakan stå och "goa till sig" minst 15 minuter innan du hugger in på den! :D
Gott att servera till är färska eller upptinade bär och lättvispad grädde.

Anneli.

fredag 14 september 2012

Körsbärsostkaka

Ostkaka är bland det godaste jag vet! Och körsbär är också bland det godaste jag vet!
Varför inte kombinera de två tänkte jag. So be it! :D
INGREDIENSER till 6 portioner
500 g Keso
4 stora ägg
2 dl grädde
50 g strimlad/hackad mandel
4 stora malda bittermandlar
3 - 5 msk Sukrin
1 nypa havssalt
1 tsk vaniljpulver
1 rågad tsk Fiberhusk
225 g (frysta) urkärnade körsbär

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda keso, ägg och grädde med Sukrinet, vaniljpulvret, havssaltet, Fiberhusken, mandeln och den malda bittermandeln. När allt är väl blandat häller du i de (frysta) körsbären och rör om. Häll smeten i en smord ugnsfast form och se till att körsbären blir jämt fördelade över hela kakan.
Sätt in i ugnen och sänk temperaturen till 180 grader och grädda i ca 35 - 40 minuter. Min ostkaka stod inne lite för länge, men den ska vara gyllenbrun på ovansidan. Låt ostkakan få "sätta sig" minst 15 minuter innan du tar av den!
Körsbär kan du hitta i frysdisken året om på välsorterade mataffärer. De här är väldigt goda!

Anneli.

måndag 3 september 2012

Vegetarisk "Skagenröra"

De flesta vegetarianer äter inte fisk och skaldjur som (tyvärr) många tror. Skagenröra görs ju traditionellt med räkor om jag inte missminner mig, men här är räkorna utbytta mot Quornbitar.
I sann LCHF-anda läggs förstås inte "Skagenröran" på smörstekta toastbröd utan på salladsblad!
Det är min tvillingsyster Rosali som gett mig receptet och även gjort och garnerat röran på bilden här ovan! Ära den som äras bör! :D

VEGETARISK SKAGENRÖRA 4-6 pers
300 g Quornbitar, lättstekta i smör
Majonnäs och Creme Fraiche, sammanlagt 2½ dl
100 g grovriven morot
1 rödlök, finhackad
1 dl hackad dill
saft från 1 liten citron
3 msk svart tångkaviar (Cavi-Art)
Trocomare örtsalt och malen svartpeppar
Blad av isbergssallad

Garnering:
ostrullar, gurka, paprika, tångkaviar (röd eller svart) och en dillkvist

GÖR SÅ HÄR:
Stek Quornbitarna tills de tinat upp ordentligt, men de behöver inte ha fått nån stekyta. Låt svalna.
Under tiden blandar du övriga ingredienser utom salladen och smakar av så du tycker att det blir gott!
Tag av salladsbladen så hela du kan och arrangera ett par stycken på varandra till varje portion och lägg upp på ett uppläggningsfat eller på vars och ens tallrik. Klicka på röran och garnera. Klart! :D

Tips: Röran kan med fördel göras dagen före och förvaras i kylen till det är dags att äta. Men lägg inte upp det förrän straxt innan måltiden!

Anneli.