torsdag 17 november 2011

Vanilj- & kokoskakor

1½ dl mandelmjöl/mixad mandel
1½ dl riven kokos (ev mixad till mjöl)
1 msk Fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 rågad tsk vaniljpulver
½ dl Sukrin/Sötrix
1 knivsudd Stevia
½ dl kokosolja/smält smör
3 ägg

GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, sen i med äggen och det smälta kokosoljan/smöret. Rör om ordentligt och klicka ut "lagom" stora högar på 2 plåtar. Smeta ut/platta till dem till valfri tjocklek och grädda dem på 200 grader ca 10 minuter. Låt kakorna torka i eftervärmen eller på 50 grader tills de är helt torra och krispigt hårda! Vänd gärna kaorna upp-och-ner när du torkar dem! Jag inbillar mig att det går fortare då...!! :P

tisdag 15 november 2011

Smaskigt bröd med Kalonjifrö

Jag har invandrarkompisar från bl a Iran och Turkiet och de bakar ett sånt himla gott bröd med Kalonjifrö/svartkummin! Det brödet är förstås bakat på vetemjöl, men här kommer min egen LCHF-variant:

BRÖD MED KALONJIFRÖ

4 ägg
1 dl Pofibrer
1 dl Bakepro
1 dl Bakerix
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
4 msk Husk
3 dl riven ost
2 dl vatten
1 msk (kokos)olja
1 rågad tsk Kalonjifrö

GÖR SÅ HÄR:

Blanda alla torra ingredienser utom Kalonjifröna med osten. Blanda om - gärna med en stavmixer så att osten finfördelas. Tillsätt sedan kalonjifröna, oljan, äggen och vattnet och rör om till en smet.
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper, och med baksidan på en sked doppad i vatten stryker du ut smeten över det mesta av bakplåtspappret (beroende på hur tjockt du vill ha det).
Grädda mitt i ugnen på 200 grader tills ytan fått en härligt brun färg - jag tror det tar ungefär 20 minuter, men jag glömde faktiskt att ta tid...!! :P
När brödet har svalnat; skär det i lagom stora bitar och frys in det som inte går åt inom ett par dagar!

TIPS: Har du inte t ex Bakerix hemma så öka mängden Pofibrer och Bakepro med ½ dl var, eller ta mandelmjöl/kokosmjöl.

Lycka till!

Anneli.

söndag 6 november 2011

Bästa Kryddiga knäckebrödet!

Inspirerad av ett recept i denna bok som jag lånat av en kompis
satte jag fart med att slänga ihop lite kryddknäcke av det jag hade hemma!
Det blev SUPERGOTT!!!!! :D Och väldigt lättbakat!! (Vilken perfekt kombination!!!)

Här får ni receptet:

KRYDDKNÄCKE

3 ägg
1 dl helt linfrö
1 dl pumpakärnor
1½ dl LCHF-mjöl*
1 tsk bakpulver
2 krm salt
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk stött kardemumma

* LCHF-mjöl = en blandning av Pofibrer, Fibrex, mandel och kokosflingor som jag kört i en mixer till mjöl. Jag tog ungefär lika delar av allting.

GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i äggen så allt blir blandat och smeta sen ut alltihop över nästan ett helt bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.
Tag ut brödkakan och skär i lagom stora rutor, sära dem lite åt och sen in i ugnen på eftervärmen tills de är helt torra. Förvara dem i en tättslutande burk sen när de är helt svala.
Suveränt gott med smör och ost till en kopp té eller kaffe!!

Anneli.

lördag 5 november 2011

Sesam- Mandel- & kokoskakor

SESAM- MANDEL- & KOKOSKAKOR LCHF-style

1 dl mandel, mixad till mjöl
1 dl kokos, mixad till mjöl
1 dl sesamfrö
1 msk Fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
½ dl Sukrin
1 knivsudd Stevia
1 msk kokosolja
3 ägg

GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Knäck i äggen och häll i kokosoljan. Rör om ordentligt och klicka ut på två bakplåtspappersklädda plåtar. Det blir ca 35 stycken.
Grädda i 200 grader ca 10 minuter. Ta ut plåten och vänd kakorna upp-och-ner tillbaka på plåten och låt dem stå kvar i eftervärmen med ugnsluckan lite öppen tills kakorna är helt torra.

Anneli.

onsdag 2 november 2011

LCHF-BRÖD MED BAKERIX

Bakerix är ju rätt dyrt så jag provade att blanda det med DET HÄR receptet för att få ner kostnaden lite! Resultatet vart väldigt bra!! Men det blev ju det förra brödet utan Bakerix också!! Skillnaden var marginell tycker jag! Så jag vet inte riktigt om Bakerix är värt priset...!

Här ovan är degen/smeten fördelad i två smorda brödformar.

Så här fint såg det ut när jag precis tagit ut dem ur ugnen! :D

Och så här såg de ut när det svalnat lite. De sjönk ihop lite grann, men det var förväntat!!

Konsistensen vart väldigt bra!! Nånstans mellan vanligt vitt bröd och sockerkaka, men det smulade inte alls!!

Smaken är ganska neutral så om man vill ha mer smak kan man ju ha i (och på) lagrad ost eller brödkryddor!


Här kommer receptet:

2 LCHF-FORMBRÖD


1½ dl Pofiber

1½ dl Bakepro

4 dl Bakerix

4 msk Fiberhusk

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

8 ägg

3 dl riven ost

2 dl vatten

1 msk (kokos)olja


GÖR SÅ HÄR:

Blanda alla torra ingredienser och osten. Blanda det noga med en stavmixer så osten finfördelas. Ha i äggen, vattnet och oljan och rör ihop till en smet.

Fördela smeten i 2 smorda brödformar. Släta till ytan med baksidan av en sked doppad i vatten och grädda på 180 grader i ca 25 minuter. Ta ut bröden ur ugnen och låt svalna 5 - 10 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler där de får svalna helt.

Denna typ av bröd håller endast ett par dagar så jag rekommenderar att du skivar upp det och fryser in det som inte går åt på en gång.

Lycka till med brödbaket!! :D


Anneli.